Teststation Delta Noorwegen opent veel mogelijkheden voor meer duurzaamheid

Medio juni opent Topigs Norsvin officieel het nieuwe Delta Noorwegen. Dit nieuwe centrale berentest- en onderzoeksstation is twee keer zo groot als het oude Delta Noorwegen. Norsvin CEO Olav Eik-Nes en Topigs Norsvin CTO Hans Olijslagers vertellen ons meer over het belang en de bijdrage van Delta Noorwegen aan een duurzamere varkensproductie.

Gelegen in de regio Hamar in het zuidoosten van het land ligt Delta Noorwegen. De locatie dient als teststation voor jonge beren van de moederlijn Norsvin Landrace – een van de lijnen die de basis vormt voor de TN70 moederzeug – en de eindbeerlijn TN Duroc. Daarnaast fungeert het als een belangrijk onderzoeksstation uitgerust met moderne technologie die onderzoek naar de verbetering van robuustheid en dierenwelzijn mogelijk maakt.

Waarom een station als Delta Noorwegen in Noorwegen bouwen?

Hans Olijslagers, CTO van Topigs Norsvin: “Delta Noorwegen is het laatste element van ons plan om onze fokstructuur te upgraden, dat acht jaar geleden begon. Andere belangrijke stappen in dit plan waren het centraliseren van de kernfokkerij van de Z-lijn en TN Tempo in Canada en het bouwen van Delta Canada en Innova Canada.”

Olav Eik-Nes, CEO van Norsvin: “De voltooiing van het plan betekent niet dat er geen verdere investeringen meer zullen zijn. Op dit moment is onze fokstructuur optimaal. We zullen echter in de toekomst nieuwe investeringen onderzoeken. We zijn een innovatief bedrijf en dat betekent dat we blijven kijken naar de toekomst en plannen maken.”

“Een voorbeeld is het vinden van nieuwe en betere manieren om te testen onder commerciële omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor het verbeteren van ziekteresistentie en andere eigenschappen van robuustheid. Er zijn al veel gegevens beschikbaar of meetbaar. Het gaat er echter niet alleen om deze gegevens te meten, maar ook om hoe we ze moeten gebruiken in ons fokprogramma.”

Wat zal de klant merken als Delta Noorwegen operationeel wordt?

Hans Olijslagers: “Delta Noorwegen zal de genetische vooruitgang met een extra tien procent verhogen, vooral op het gebied van voerefficiëntie en dagelijkse groei. Dat is aanzienlijk en zal worden opgemerkt.”

Olav Eik-Nes: “Maar we hebben ook meer beren beschikbaar. Delta Noorwegen is twee keer zo groot als het oude Delta station. Dit betekent dat we meer beren kunnen leveren aan klanten. Het oude Delta Noorwegen station zal worden omgebouwd tot een berenhotel genaamd Sigma Nucleus Center, waar beren naartoe gaan na het testen. Dit vergroot onze exportmogelijkheden en zal de genetische achterstand verminderen. Klanten zullen sneller toegang krijgen tot genetische vooruitgang in hun stallen.”

Hans Olijslagers: “Dit, gecombineerd met het feit dat Noorwegen onlangs APP heeft uitgeroeid – ze hadden nog een onschadelijke stam in hun kuddes – betekent dat we nu drievoudige SPF-dieren uit Noorwegen kunnen exporteren. Dit opent nieuwe markten die nu direct vanuit Noorwegen kunnen worden beleverd en het vermindert ook de genetische achterstand.”

“Dus we kunnen nu meer hoog gezonde beren met het hoogste genetische potentieel in grotere partijen leveren aan meer klanten in meer landen.”

Olav Eik-Nes: “Dat is wat klanten op korte termijn zullen merken. Op de langere termijn zal het mogelijk zijn om te selecteren voor nieuwe eigenschappen, dankzij de cameratechnologie die we gebruiken in Delta Noorwegen om de varkens te observeren. Voorbeelden zijn eigenschappen die het dierenwelzijn en sociaal gedrag verbeteren.”

Duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, is ook belangrijk in relatie tot Delta Noorwegen. Kun je dat uitleggen?

Olav Eik-Nes: “Zoals eerder vermeld, zal de voerefficiëntie sneller verbeteren dan voorheen. Dit betekent dat er minder voer nodig is, er minder land wordt gebruikt en er minder broeikasgassen worden uitgestoten bij de productie van varkensvlees. Met de miljoenen Topigs Norsvin varkens in de wereld, zal dit leiden tot een aanzienlijke vermindering van de milieu-impact.”

Hans Olijslagers: “Ook het aspect dierenwelzijn van duurzaamheid moet worden genoemd. Olav legde uit dat we hiervoor nieuwe eigenschappen gaan fokken, maar Noorwegen is al een voorloper op het gebied van dierenwelzijn. Ze hebben al vele jaren varkens met lange staarten en gebruiken vrijloopkraamstallen. Varkens zijn vele jaren in deze omgeving gefokt en geselecteerd. Met Delta Noorwegen kunnen we dit vermogen om onder deze omstandigheden te produceren nu gemakkelijker exporteren naar andere landen.”

Olav Eik-Nes: “De nieuwe geavanceerde CT-scanner die we hebben bij Delta Noorwegen zal ook meer bijdragen aan onderzoek naar robuustheid, verbeterd dierenwelzijn en vermindering van de milieu-impact. We gaan zeker veel nieuwe dingen ontdekken. We kijken naar robuustheidseigenschappen zoals bot- en skeletsterkte, maar ook naar wat ik de motor van het varken noem: het hart en de longen. We moeten echt robuustere varkens maken. Op dit moment sterven er te veel varkens tijdens de productie. Hogere overleving leidt tot hogere efficiëntie, minder milieu-impact en natuurlijk beter dierenwelzijn.”

Wat maakt je trots als je kijkt naar Delta Noorwegen?

Olav Eik-Nes: “Dat onze eigenaren, de boeren, de visie hebben om te investeren in de toekomst van de varkensfokkerij en daarmee in de toekomst van hun eigen bedrijf. Samen hebben we een fokstructuur gecreëerd die ons veel mogelijkheden zal bieden. Het zal onze concurrentiepositie verhogen, maar ook die van onze eigenaren en andere klanten. We hebben dit gedaan door samen te werken als één team en ik ben ervan overtuigd dat we in de komende jaren nog veel meer zullen bereiken.”

Hans Olijslagers: “Met de voltooiing van Delta Noorwegen hebben we ons fokstructuurplan van 2016 voltooid. Toen we in 2014 fuseerden, stelden we ons ten doel om de snelheid van de genetische vooruitgang in tien jaar te verdubbelen. Dit hebben we al bereikt. En met Delta Noorwegen gaan we de vooruitgang nog verder verhogen.

Share this post: