measure

Tips voor het optimaal opfokken van gelten

Arno Joosten is manager van het adviesteam en adviseur reproductie. Hij en zijn team geven advies aan voerproducenten, adviseurs en onze klanten onder andere over de beste hoeveelheid en kwaliteit van voer om het maximale potentieel van Topigs Norsvin-genetica te ontsluiten. De samenstelling van een commerciële zeugenstapel bestaat voor 20% uit gelten. Een goede ontwikkeling van een gelt is een langetermijnstrategie om het behoud van de zeugenstapel (levensduur) en productiviteit (prestatie van de zeug) te garanderen. Daarom is een geltenmanagementprogramma essentieel voor een efficiënte vervanging van zeugen. Het maakt het mogelijk om vervangingsdoelen te halen met gelten die voldoende lichaamsgewicht en conditie hebben voor de fokkerij, om een ​​lange levensduur van de zeug en een duurzame productie te garanderen.

Tips van Arno voor een optimale opfok van gelten:

  • Ondersteun de maximale nutriëntenopname van de zeug tijdens de lactatie zo goed mogelijk. Studies tonen aan dat het management van de moeder van de gelt een duidelijk effect heeft op de prestaties van de gelt. Mobilisatie van meer dan 6% van het lichaamsgewicht van haar moeder zal de kwaliteit van eicellen en embryo’s en hun overleving tijdens de dracht negatief beïnvloeden. Een mindere worp met lagere geboortegewichten is hiervan het risico. Gelten met een te laag geboortegewicht halen niet de gewenste productie en levensduur.
  • Ondersteun een adequate biestopname van toekomstige gelten, omdat dit belangrijk is voor de neonatale ontwikkeling van het immuunsysteem, de darmen en het voortplantingssysteem van de toekomstige gelten. Literatuur suggereert dat een opname van minimaal 250 gram biest voldoende is voor gezonde biggen.
  • Zorg voor minimaal 650 gram levensgroei per dag om ​​voldoende gewicht te garanderen bij de eerste inseminatie. Dit is tussen de 170 en 190 kilo.
  • Zorg voor een toename van minimaal 60 kilo tijdens de eerste dracht om te zorgen voor voldoende lichaamsreserves bij het werpen. Combineer dit met voldoende voeropname in de lactatie. Het voorkomt aanzienlijk verlies van lichaamsgewicht en verbetert de kwaliteit van de eicellen.

Share this post:

Het minimale Topigs Norsvin vaccinatieschema

Het vaccineren van fokdieren heeft een grote invloed op de bescherming van de gelten. Het  invoerproces van fokdieren bij u als klant moet bestaan uit quarantaine, vaccinatie, adaptatie en cooling down. Daarom is er een uitgebreid vaccinatieschema voor kruisingsgelten op al onze fokbedrijven met conventionele gezondheidsstatus. Gezonde dieren zijn er bij gebaat om met weerstand, verkregen door vaccinatie, uitgeleverd te worden. 
 
Bij uitlevering van fokdieren wordt een overzicht van de uitgevoerde entingen en de data waarop de entingen zijn uitgevoerd meegeleverd. De standaard vaccinatieschema per fokbedrijf, inclusief leeftijden en merknamen van de gebruikte vaccins, zijn op de website te vinden en zijn op aanvraag te verkrijgen. 
 
Hieronder staat het standaard vaccinatieschema voor Topigs Norsvin gelten met een conventionele gezondheidsstatus. 

Let op dat u als ontvanger van de fokdieren deze met de juiste vaccins vaccineert. Overleg met uw bedrijfsdierenarts indien u een ander vaccin wenst te gebruiken. 
Vrijstelling voor PRRS vaccinatie is door het fokbedrijf onder bepaalde voorwaarden aan te vragen bij Topigs Norsvin. 
Vaccinaties moeten worden toegediend volgens de bijsluiter.  
Aanvullende vaccinaties: overleg met uw dierenarts. 

N.B.: In het kader van het Pm+-vrij certificaat zijn entingen die Pasteurella antigenen bevatten niet toegestaan. 

Adapteren

Naast quarantaine en vaccinatie, is adaptatie van gelten van belangrijke stap voor de stabiele gezondheid van het ontvangende bedrijf. Vaccinatie beschermt de dieren in bepaalde mate tegen klinische symptomen en kan ook de infectiedruk reduceren. Adaptatie blijft altijd van belang voor een solide weerstand. Op een bedrijf komen naast de hierboven genoemde kiemen vaak ook nog een groot aantal andere bedrijfsspecifieke kiemen voor waarvoor geen vaccins verkrijgbaar zijn.  
 
Instroom van gelten moet verlopen volgens het principe: Quarantaine, vaccinatie, adaptatie en cooling down. Elke fase heeft tijd nodig, en dit proces moet gebeuren in een ruimte die goed gescheiden is van de reeds aanwezige zeugen op het bedrijf.

Topigs Norsvin schema voor ontwormen van fokgelten en beren

Fokgelten mogen in verband met het schurftvrij-certificaat niet ontwormd worden met middelen die een werkzame stof uit de groep avermectines bevatten (bijvoorbeeld Ivomec, Dectomax, Euromec).  
Gebruik van levamisol als werkzame stof wordt afgeraden, aangezien er resistentie voor dit middel bestaat en het oraal niet altijd goed wordt opgenomen door de varkens vanwege de bittere smaak. Daarnaast heeft levamisol een korte werkingsduur en geeft toxiciteit bij te hoge dosering.  
Er zijn nog voldoende alternatieven op de markt die bijvoorbeeld de werkzame stoffen flubendazol, fenbendazol of febantel bevatten.  
 
Voor de niet wormvrije fokbedrijven wordt geadviseerd de opfokvarkens te ontwormen volgens een effectief schema in overleg met de bedrijfsdierenarts. Hierbij moet de laatste ontworming binnen 5 weken voor uitleveren van de dieren plaatsvinden.