Topigs Norsvin implementeert PRRS-resistentie in fokwaardeschatting

Topigs Norsvin implementeert PRRS-resistentie in fokwaardeschatting

Topigs Norsvin heeft, door toepassing van de WUR SNP, de selectie op toename van natuurlijke resistentie tegen PRRS in haar fokwaardeschatting geïmplementeerd. De WUR SNP is een genetische marker voor een belangrijk gen dat wordt geassocieerd met natuurlijke resistentie tegen PRRS.

Verschillende onderzoekstrials hebben aangetoond dat varkens met het gunstige WUR-genotype resistenter zijn tegen PRRS als gevolg van lagere virusbelasting en hogere daggroei na blootstelling aan het PRRS-virus. Dit betekent dat varkens met het gunstige genotype beter in staat zijn om de infectie het hoofd te bieden, waardoor de algehele economische impact van de ziekte wordt verminderd.

Implementatie van selectie op verhoogde resistentie tegen PRRS in het Topigs Norsvin fokprogramma biedt een natuurlijke, direct beschikbare controlestrategie voor de varkensziekte met de grootste financiële impact ter wereld. Door het WUR SNP-genotype in het fokprogramma op te nemen, heeft Topigs Norsvin een effectief afweermechanisme tegen deze economisch belangrijke ziekte geïntroduceerd.

Topigs Norsvin blijft investeren in het fokken op natuurlijke ziekteresistentie tegen specifieke ziekten zoals PRRS, evenals op algemene robuustheid tegen ziekteproblemen. Dit zal leiden tot een gezondere en duurzamere varkensproductie.

Meer nieuws