measure

Vijf tips om het beste met vrije uitloop kraamhokken te werken

Solveig Kongsrud is senior adviseur bij Topigs Norsvin en heeft 30 jaar ervaring met advisering aan Noorse varkenshouders. Ze maakt ook deel uit van het Topigs Norsvin Global Nutrition Services-team, dat voer- en managementondersteuning biedt aan klanten over de hele wereld.

Vrije uitloop kraamhokken zijn de toekomst van de moderne varkenshouderij en in Noorwegen is het sinds 2000 verboden om zeugen tijdens het werpen in kraamhokken met box te houden.

De afgelopen twee decennia hebben Noorse varkenshouders een toename van de worpgrootte, een afname van de sterfte vóór het spenen, zwaardere biggen bij het spenen en een verbeterde gezondheid van zeugen gezien. De redenen voor deze resultaten zijn, naast genetische verbetering, een verscheidenheid aan factoren en managementpraktijken.

Solveigs tips om het beste te werken met vrije uitloop kraamhokken:

  • Hokgrootte en -ontwerp.

De grootte en het ontwerp van het hok zijn cruciaal, met beschermingsrails aan de muren en geen kraamhok. Beperkte beschikbare ruimte is de belangrijkste reden voor het dood liggen van biggen, omdat het de zeug belemmert om goed moedergedrag te vertonen.

  • Biggennest/-gebied en temperatuur.

Het gebied voor de biggen en omgevingstemperatuur moeten worden geoptimaliseerd. De optimale thermische temperatuur voor de zeug is rond de 16 graden, terwijl de biggen rond de 25-30 graden nodig hebben. Het hok moet een apart verwarmd biggen gedeelte hebben om de biggen aan te moedigen om in hun veilige en comfortabele ruimte te blijven als ze niet zogen. Deze ruimte moet een geïntegreerde en verstelbare afsluitplaat hebben en bij het gangpad worden geplaatst om de behandeling van biggen te optimaliseren.

  • Socialiseer dieren.

Socialiseer gelten en zeugen. Zeugen die gewend zijn aan positieve menselijke omgang, zijn rustiger tijdens het werpen en laten u hun biggen hanteren. Varkens zijn gemakkelijk te socialiseren en een paar minuten positieve interacties tussen mens en dier per dag vanaf jonge leeftijd is voldoende.

  • Nest bouwen.

Nestbouw is fundamenteel gedrag voor zeugen en door ze 24 uur voor het werpen toegang te geven tot wroetmateriaal, worden ze rustiger, wordt de werpduur verkort, neemt het aantal doodgeboren biggen af en wordt de melkproductie op gang gebracht.

  • Voedingsvezels en vrij toegang tot water.

Voer met vezels (d.w.z. suikerbietenpulp) voorziet de zeug van energie tijdens de bevalling, verkleint het risico op constipatie, verkort de werpduur en is positief voor de kwantiteit en kwaliteit van biest en melk. Water van hoge kwaliteit moet altijd vrij beschikbaar zijn en drinkers moeten minimaal 4 liter/min geven.

Share this post:

Het minimale Topigs Norsvin vaccinatieschema

Het vaccineren van fokdieren heeft een grote invloed op de bescherming van de gelten. Het  invoerproces van fokdieren bij u als klant moet bestaan uit quarantaine, vaccinatie, adaptatie en cooling down. Daarom is er een uitgebreid vaccinatieschema voor kruisingsgelten op al onze fokbedrijven met conventionele gezondheidsstatus. Gezonde dieren zijn er bij gebaat om met weerstand, verkregen door vaccinatie, uitgeleverd te worden. 
 
Bij uitlevering van fokdieren wordt een overzicht van de uitgevoerde entingen en de data waarop de entingen zijn uitgevoerd meegeleverd. De standaard vaccinatieschema per fokbedrijf, inclusief leeftijden en merknamen van de gebruikte vaccins, zijn op de website te vinden en zijn op aanvraag te verkrijgen. 
 
Hieronder staat het standaard vaccinatieschema voor Topigs Norsvin gelten met een conventionele gezondheidsstatus. 

Let op dat u als ontvanger van de fokdieren deze met de juiste vaccins vaccineert. Overleg met uw bedrijfsdierenarts indien u een ander vaccin wenst te gebruiken. 
Vrijstelling voor PRRS vaccinatie is door het fokbedrijf onder bepaalde voorwaarden aan te vragen bij Topigs Norsvin. 
Vaccinaties moeten worden toegediend volgens de bijsluiter.  
Aanvullende vaccinaties: overleg met uw dierenarts. 

N.B.: In het kader van het Pm+-vrij certificaat zijn entingen die Pasteurella antigenen bevatten niet toegestaan. 

Adapteren

Naast quarantaine en vaccinatie, is adaptatie van gelten van belangrijke stap voor de stabiele gezondheid van het ontvangende bedrijf. Vaccinatie beschermt de dieren in bepaalde mate tegen klinische symptomen en kan ook de infectiedruk reduceren. Adaptatie blijft altijd van belang voor een solide weerstand. Op een bedrijf komen naast de hierboven genoemde kiemen vaak ook nog een groot aantal andere bedrijfsspecifieke kiemen voor waarvoor geen vaccins verkrijgbaar zijn.  
 
Instroom van gelten moet verlopen volgens het principe: Quarantaine, vaccinatie, adaptatie en cooling down. Elke fase heeft tijd nodig, en dit proces moet gebeuren in een ruimte die goed gescheiden is van de reeds aanwezige zeugen op het bedrijf.

Topigs Norsvin schema voor ontwormen van fokgelten en beren

Fokgelten mogen in verband met het schurftvrij-certificaat niet ontwormd worden met middelen die een werkzame stof uit de groep avermectines bevatten (bijvoorbeeld Ivomec, Dectomax, Euromec).  
Gebruik van levamisol als werkzame stof wordt afgeraden, aangezien er resistentie voor dit middel bestaat en het oraal niet altijd goed wordt opgenomen door de varkens vanwege de bittere smaak. Daarnaast heeft levamisol een korte werkingsduur en geeft toxiciteit bij te hoge dosering.  
Er zijn nog voldoende alternatieven op de markt die bijvoorbeeld de werkzame stoffen flubendazol, fenbendazol of febantel bevatten.  
 
Voor de niet wormvrije fokbedrijven wordt geadviseerd de opfokvarkens te ontwormen volgens een effectief schema in overleg met de bedrijfsdierenarts. Hierbij moet de laatste ontworming binnen 5 weken voor uitleveren van de dieren plaatsvinden.