We dragen bij aan verantwoorde en duurzame varkensproductie voor toekomstige generaties en hanteren duurzaamheid als een belangrijke drijfveer voor onze fokdoelen, onderzoek en ondersteuning. We voorzien onze klanten van de tools die ze nodig hebben voor verantwoorde en duurzame varkensproductie.
We zijn ons bewust van de zorgen over het milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Daarom fokken we varkens die aan deze uitdagingen voldoen. Daarnaast werken we samen met onze klanten aan het vinden van de beste oplossing voor hun situatie.
Om op korte termijn doelen te stellen voor het verminderen van broeikasgassen, ondertekende Topigs Norsvin een intentieverklaring met een Science Based Targets-initiatief. Dit in lijn met de 1,5 graden Celsius-belofte.
Onze genetische vooruitgang leidt tot een aanzienlijke vermindering van de milieueffecten op de bedrijven van onze klanten. De vooruitgang van alle kenmerken in het fokdoel heeft geleid tot een jaarlijkse toename van 2% in voederefficiëntie. Dit betekent dat er minder voer nodig is voor dezelfde hoeveelheid varkensvlees, er minder land nodig is om dit voer te produceren, de varkens minder mest produceren en er minder broeikasgassen worden geproduceerd.
Topigs Norsvin onderstreept haar toewijding aan een verantwoorde en duurzame aanpak door Code EFABAR te omarmen. Voor meer informatie, zie www.responsiblebreeding.eu.
Europe
Americas
Asia and Africa
Het vaccineren van fokdieren heeft een grote invloed op de bescherming van de gelten. Het invoerproces van fokdieren bij u als klant moet bestaan uit quarantaine, vaccinatie, adaptatie en cooling down. Daarom is er een uitgebreid vaccinatieschema voor kruisingsgelten op al onze fokbedrijven met conventionele gezondheidsstatus. Gezonde dieren zijn er bij gebaat om met weerstand, verkregen door vaccinatie, uitgeleverd te worden.
Bij uitlevering van fokdieren wordt een overzicht van de uitgevoerde entingen en de data waarop de entingen zijn uitgevoerd meegeleverd. De standaard vaccinatieschema per fokbedrijf, inclusief leeftijden en merknamen van de gebruikte vaccins, zijn op de website te vinden en zijn op aanvraag te verkrijgen.
Hieronder staat het standaard vaccinatieschema voor Topigs Norsvin gelten met een conventionele gezondheidsstatus.
Let op dat u als ontvanger van de fokdieren deze met de juiste vaccins vaccineert. Overleg met uw bedrijfsdierenarts indien u een ander vaccin wenst te gebruiken.
Vrijstelling voor PRRS vaccinatie is door het fokbedrijf onder bepaalde voorwaarden aan te vragen bij Topigs Norsvin.
Vaccinaties moeten worden toegediend volgens de bijsluiter.
Aanvullende vaccinaties: overleg met uw dierenarts.
N.B.: In het kader van het Pm+-vrij certificaat zijn entingen die Pasteurella antigenen bevatten niet toegestaan.
Naast quarantaine en vaccinatie, is adaptatie van gelten van belangrijke stap voor de stabiele gezondheid van het ontvangende bedrijf. Vaccinatie beschermt de dieren in bepaalde mate tegen klinische symptomen en kan ook de infectiedruk reduceren. Adaptatie blijft altijd van belang voor een solide weerstand. Op een bedrijf komen naast de hierboven genoemde kiemen vaak ook nog een groot aantal andere bedrijfsspecifieke kiemen voor waarvoor geen vaccins verkrijgbaar zijn.
Instroom van gelten moet verlopen volgens het principe: Quarantaine, vaccinatie, adaptatie en cooling down. Elke fase heeft tijd nodig, en dit proces moet gebeuren in een ruimte die goed gescheiden is van de reeds aanwezige zeugen op het bedrijf.
Fokgelten mogen in verband met het schurftvrij-certificaat niet ontwormd worden met middelen die een werkzame stof uit de groep avermectines bevatten (bijvoorbeeld Ivomec, Dectomax, Euromec).
Gebruik van levamisol als werkzame stof wordt afgeraden, aangezien er resistentie voor dit middel bestaat en het oraal niet altijd goed wordt opgenomen door de varkens vanwege de bittere smaak. Daarnaast heeft levamisol een korte werkingsduur en geeft toxiciteit bij te hoge dosering.
Er zijn nog voldoende alternatieven op de markt die bijvoorbeeld de werkzame stoffen flubendazol, fenbendazol of febantel bevatten.
Voor de niet wormvrije fokbedrijven wordt geadviseerd de opfokvarkens te ontwormen volgens een effectief schema in overleg met de bedrijfsdierenarts. Hierbij moet de laatste ontworming binnen 5 weken voor uitleveren van de dieren plaatsvinden.