TN70: het alternatief in Denemarken

Bertel Bovbjerg streeft naar een sterke en gezonde toekomst voor de Deense varkensindustrie. De jonge boer komt uit een gezin met een lange geschiedenis in de fokkerij en houdt van het werk op fokbedrijven. Daarom begon hij als een subfokker voor Topigs Norsvin.

Bertel Bovbjerg introduceerde de TN70 van Topigs Norsvin op de Deense markt. “Wij, de boeren, hebben onze regering beloofd dat we de totale sterfte in varkensproductie zullen verminderen tot maximaal 20% van geboorte tot het spenen inclusief doodgeboren. Een andere trend is dat zeugen in de toekomst tijdens het werpen in vrijloop kraamhokken zullen worden gehouden. Met de beschikbare lokale genetica denk ik dat dit allemaal niet mogelijk is. Daarom kies ik voor TN70. Met deze zeug kunnen boeren al deze uitdagingen voor de toekomst veel eenvoudiger realiseren. ’

Efficiënt voer voor varkensvleesproductie

Bertel ziet dat vooral de jongere generatie een andere instelling heeft. Ze richten zich niet meer op een groot aantal biggen. Ze kijken naar de totale economie. Dat betekent kijken naar het totaal plaatje. Hoeveel voer en arbeid is nodig om een ​​kilo varkensvlees te produceren? Ze gaan voor totale economie, rendement op het eind telt.

De TN70 draagt ​​substantieel bij aan een betere totale economie. Het begint met de zeug die minimaal twee spenen extra heeft in vergelijking met de Deense zeugen. Ook de geboren biggen zijn ongeveer 250 gram zwaarder en de biggengroei is hoger voor en na het spenen. Dit alles leidt tot meer varkens met een hogere kwaliteit en een hoger gezondheidsniveau gedurende de hele levenscyclus, onder andere door minder overleggen in het kraamhok.

Jonge generatie denken anders

Bertel ziet dat een groeiend aantal, vooral jonge, toekomstgerichte producenten in Denemarken beginnen te denken aan een alternatief voor de traditionele genetica. Iedereen heeft zijn eigen redenen. Sommigen willen een varken dat minder arbeidsintensief is, sommigen willen produceren met minder gebruik van zink, antibiotica of kunstmatige melkvervangers, sommigen willen meer zeugen binnen hun beperkte huisvesting houden, sommigen hebben een zeug nodig die gedijt in de productie van nichemarkten met vrijloop kraamhokken of buitenproductie.

De TN70 met zijn gebalanceerde fokdoel dat zich niet alleen richt op veel geboren biggen, maar ook op vitaliteit, moedereigenschappen, robuustheid, eenvoudig te managen en hoge geboortegewichten is dus perfect geschikt voor die behoeften.

Boerderij informatie

Bertel Bovbjerg heeft een SPF bedrijf met 600 vermeerderingszeugen in Stenderup en een 400 SPF subfokbedrijf in Thy Denemarken. Hij produceert TN70-gelten voor klanten in Denemarken maar ook in het buitenland. Hij heeft 7 mensen in dienst op zijn bedrijven. Bovbjerg Genetics is begin 2018 gestart met Topigs Norsvin genetica.

Meer info op www.bovbjerg-genetics.dk

Deel dit bericht: