Gericht fokken op berengeur is succesvol

In de afgelopen tien jaar heeft Topigs Norsvin de berengeur met meer dan 50% gereduceerd. Gé Backus van Connecting Agri en Food meldt: “het aandeel beren dat bij slacht berengeur vertoont is de afgelopen jaren flink gedaald. Begin 2015 lag het nog rond de 3 procent. Inmiddels is dat door met name de inspanningen door de fokkerij-organisaties gedaald naar rond de 1 procent. De daling van het aandeel berengeur gepaard gaande met de stijging van het slachtgewicht, laat wel zien dat gericht fokken op berengeur succesvol is”. 

Topigs Norsvin heeft de reductie van berengeur in al zijn lijnen opgenomen, niet alleen de eindbeerlijnen, maar ook de zeugenlijnen. Genetische selectie is een perfect hulpmiddel gebleken voor het verminderen van berengeur. Als dit wordt gecombineerd met vetanalyses, HNS, genomische informatie en de toepassing van de nieuwste statistische modellen, dan kan de vererving van berengeur worden gereduceerd zonder negatieve bijwerkingen.

Het fokken van dieren met minder kans op voorkomen van berengeur is slechts een deel van de oplossing. Tot nu toe is het niet mogelijk om berengeur alleen via fokkerij te elimineren. Desondanks blijft Topigs Norsvin zich inzetten voor de vermindering van berengeur.

Als vooraanstaande speler in de branche willen we onze klanten duurzame en gebruiksvriendelijke oplossingen bieden. Het elimineren van berengeur via de fokkerij is Topigs Norsvins bijdrage aan het oplossen van de problemen die zullen ontstaan ​​wanneer castratie niet langer is toegestaan.

Deel dit bericht: