Fokken op productie-efficiëntie in de vleesvarkensfase

Groeisnelheid en voederconversie zijn twee belangrijke eigenschappen voor productie-efficiëntie. We registreren enorme hoeveelheden gegevens over de ontwikkeling van het lichaamsgewicht en de individuele voeropname tijdens de vleesvarkensfase. In de afgelopen 5 jaar hebben we het genetische potentieel voor de groeisnelheid van vleesvarkens met 70 gram per dag verhoogd en de voerconversie van vleesvarkens met 0,20 verbeterd. Alles bij elkaar vertaalt dit zich in 9 euro marge per vleesvarken.

Het verminderen van verliezen tijdens de vleesvarkensfase is een ander belangrijk aspect van het verbeteren van de productie-efficiëntie. Dit bereiken we door te selecteren op minder sterfte en het selecteren van varkens met een betere natuurlijke weerstand tegen ziekten en dus goed blijven presteren onder gezondheidsproblemen.

Onze uitgebalanceerde fokkerijaanpak zorgt ervoor dat het verbeteren van de productie-efficiëntie hand in hand gaat met het verbeteren van de kwaliteit. We streven naar een betere voerefficiëntie zonder de spekdikte verder te verlagen, wat belangrijk is voor de karkaskwaliteit en de kwaliteit van de karkasonderdelen. Verder is selectie op karkasonderdelen opgenomen in ons fokdoel, wat leidt tot hogere opbrengsten van de meest waardevolle karkasonderdelen, waardoor de totale waarde van het karkas toeneemt.

Deel dit bericht: