Topigs Norsvin ziet grotere omzetstijging in uitdagend 2022

De omzet van Topigs Norsvin steeg in 2022 met 12% naar € 234 miljoen. Dit is een grotere stijging dan in 2021 toen de omzet met 9% steeg. Overal in de wereld blijft de vraag naar Topigs Norsvin genetica groot. De TN70-zeug is onverminderd de favoriet van toekomstgerichte varkenshouders. Bij de eindberen verstevigde de TN Tempo-eindbeer zijn positie in de markt. De in diverse landen geïntroduceerde TN Duroc-eindbeer wordt warm ontvangen omdat klanten op zoek zijn naar een alternatief dat superieure efficiëntie en vleeskwaliteit biedt.

De omzetgroei kon echter de stijging van de kosten, veroorzaakt door de nasleep van de Covid pandemie en de oorlog in Oekraïne, niet bijbenen. Hierdoor kwam de EBITDA in 2022 uit op € 17,4 miljoen. Dit is 28% lager dan in 2021. Het resultaat na belastingen was met € 2,1 miljoen, een derde van het resultaat in 2021.

In 2022 heeft Topigs Norsvin een recordbedrag geïnvesteerd in genetische vooruitgang en de versnelde wereldwijde distributie ervan. Zo werd Innova Canada geopend. Dit kernfokbedrijf is de grootste investering in de geschiedenis van Topigs Norsvin. Topigs Norsvin blijft investeren in vooruitgang. Later dit jaar opent een nieuw sub-kernfokbedrijf in Brazilië de deuren en in 2024 start in Noorwegen een teststation dat nu in aanbouw is. In Nederland werd in 2023 het nieuwe sperma-winstation in Keldonk in bedrijf genomen.

CEO Villaume Kal: ‘’Het mondiale team van Topigs Norsvin heeft in 2022 een prima resultaat behaald in een buitengewoon uitdagende en dynamische markt. Het was een moeilijk jaar met bijzondere uitdagingen die vaak uit onverwachte hoek kwamen. Er is alle reden trots te zijn op iedereen die bijgedragen heeft. Een woord van dank is zonder meer op zijn plaats.”

Mark Tijssen, voorzitter van Coöperatie Topigs en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Topigs Norsvin: ‘’De marktomstandigheden voor onze leden en klanten veranderen snel. De keuzes die we maken sluiten aan bij deze veranderingen. De investering in Innova Canada is daar een goed voorbeeld van. Onze genetica zorgt daardoor nu, en in de toekomst, voor beter rendement, beter dierwelzijn en producten die aansluiten bij de wensen van de markt en consument.”

Deel dit bericht: