Tips van Anne om de zeugensterfte te verlagen

Anne Staadegaard is adviseur gezondheid en lid van het adviesteam van Topigs Norsvin. Als adviseur gezondheid draagt ze bij aan de verspreiding van genen met minimale gezondheidsverstoringen en ondersteunt klanten bij het minimaliseren van gezondheids- en welzijn gerelateerde problemen die de benutting van het genetische potentieel van de varkens belemmeren.

Anne’s tips om zeugensterfte te verlagen:

  • Neem de tijd en moeite die nodig zijn om de doodsoorzaak nauwkeurig vast te stellen. ’Onbekend’ is een van de belangrijkste redenen voor zeugensterfte. Het implementeren van effectieve oplossingen is veel gemakkelijker als u de oorzaak van de sterfte kent.
  • Zorg voor een goede geltenselectie, quarantaine en adaptatie. Zorg ervoor dat er een proces is om gelten te beoordelen op goed beenwerk en beweging, voordat u ze als vervanging inzet. De uitdrukking die wordt gebruikt in gegevensbeheer, garbage in, garbage out, gaat ook op voor gelten die worden ingezet voor vervanging. Wanneer gelten een zeugenstapel binnenkomen, worden ze uitgedaagd met een verscheidenheid aan stressfactoren: nieuwe pathogenen, omgeving, hokgenoten, enz. Stel, in overleg met uw bedrijfsdierenarts, een solide quarantaine- en adaptatieprogramma op, zodat de gelten bescherming ontwikkelen voor de endemische pathogenen op uw bedrijf en het immuunsysteem van de gelten klaar is om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan.
  • Controleer elke zeug elke dag. De eerste en belangrijkste indicator dat er iets niet in orde is met het dier is wanneer een zeug geen voer meer opneemt. Vroege opsporing en behandeling leidt tot het beste resultaat. Loop tijdens het voeren mee en markeer alle dieren die het voer niet of niet voldoende opnemen. Kom later terug voor een ​​meer grondige controle en om de juiste behandeling uit te voeren.
  • Houd uw zeugenstapel in goede lichaamsconditie. De moderne zeug zal meer biggen werpen met een hoger geboortegewicht, meer melk produceren, zwaardere biggen spenen, meer biggen spenen en efficiënter met voer omgaan dan ooit tevoren. Geef de zeug de voedingsstoffen die ze nodig heeft om haar gewicht, lichaamsconditie, immuunsysteem en reproductieprestaties te behouden. Neem contact op met uw adviseur voeding van Topigs Norsvin en uw voerleverancier om te bekijken of het voer en de curve die u voert in overeenstemming zijn met de adviezen voor uw genetica. Vergeet niet dat water een van de belangrijkste voedingstoffen is!
  • Focus op zeugenverzorging tijdens het werpen. Veel bedrijven richten zich op de eerste dag van de zorg voor de biggen, maar vergeet niet om ook voor de moeder te zorgen. De zeug heeft net de stressvolle gebeurtenis van het werpen achter de rug. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze drinkt, eet en poept. Als de zeug niet alle drie doet, moet er een zorgplan zijn om de zeug weer op het goede spoor te krijgen.

Deel dit bericht: