Meggie’s tips om uw zeugenstapel in optimale conditie te houden

Meggie Habets is adviseur voeding en lid van het adviesteam van Topigs Norsvin. Dit team van specialisten geeft advies aan klanten, maar ook aan voerproducenten en adviseurs met betrekking tot voedingsbehoeften om het maximale potentieel van Topigs Norsvin-genetica te ontsluiten.

Door uw zeugenstapel in een optimale conditie te houden, zal de productie en voerefficiëntie verbeteren. Het monitoren van de lichaamsconditie door observatie of technologie (wegen en/of spekdiktemetingen) geeft inzicht in de gezondheid, productiviteit en het welzijn van de zeugenstapel. Een onderontwikkelde zeug kan niet maximaal presteren. Maar een te zware zeug presteert niet optimaal omdat ze niet naar behoefte wordt gevoerd, wat de winstgevendheid vermindert. Het is dus essentieel om tijdens de dracht en lactatie aan de behoeften van de individuele zeug te voldoen om haar in topconditie te houden.

Hoe u uw zeugenstapel in optimale conditie houdt?

  • Zeugen zijn de toekomst van uw bedrijf. Zorg ervoor dat gelten worden geïnsemineerd binnen de juiste gewichts- en leeftijdsgrenzen, zoals aanbevolen door Topigs Norsvin.
  • Zorg ervoor dat zeugen tijdens de dracht voldoende lichaamsgewicht toenemen om ze voor te bereiden op de lactatie.
  • Zorg voor voldoende voeropname van de zeugen tijdens de lactatie en minimaliseer gewichtsverlies (<10%).
  • Gebruik de lichaamsconditie bij inseminatie als indicator voor de optimale voercurve tijdens de dracht.
  • Weeg de zeugen. Het geeft inzicht in de algehele status van de conditie van de zeugenstapel.

Deel dit bericht: