Het nieuwe Delta Noorwegen krijgt vorm

In Noorwegen is de bouw van het nieuwe Delta-teststation in volle gang. De bouwwerkzaamheden op het terrein bij Hamar zijn dit voorjaar volledig gestart en er is gedurende de zomer volop vooruitgang geboekt. Nu verrijst het gebouw!

Dit nieuwe teststation vervangt het huidige Delta berenteststation en zal de testcapaciteit vergroten van 3.000 naar 5.000 dieren per jaar. Net als Delta Canada en het huidige teststation in Noorwegen zal dit nieuwe station worden uitgerust met IFIR voerstations voor individuele voeropnameregistratie en een CT-scanner.

Het nieuwe Deltastation biedt nieuwe mogelijkheden voor gegevensverzameling die de genetische vooruitgang aanzienlijk zullen verbeteren. Kunstmatige intelligentie ontwikkeld in het onderzoeksproject Pig Brother zal worden gebruikt om varkens continu te volgen op basis van gegevens van bewakingscamera’s. Dit levert unieke gegevens op over de gezondheidstoestand van het dier en hoe het dier zich naar zijn hokgenoten gedraagt. Cameratoezicht van alle 132 hokken in het proefstation zal een dagelijkse datastroom van 4 terabyte opleveren, die data wordt verwerkt en gekoppeld aan het DNA van het varken.

Het nieuwe station biedt een groot gezondheidsvoordeel met een SPF gezondheidsstatus. De landelijke locatie is gekozen om het hoogste niveau van bioveiligheid te behouden en de goede Noorse varkensgezondheid zo goed mogelijk te waarborgen.

De bouwwerkzaamheden van Delta Noorwegen zullen naar verwachting in het voorjaar van 2024 worden afgerond.

Deel dit bericht: