Meggie’s tips om Topigs Norsvin zeugen te voeren rond het werpen

Meggie Habets is adviseur voeding en lid van het adviesteam van Topigs Norsvin. Dit team van specialisten geeft advies aan klanten, maar ook aan voerproducenten en adviseurs met betrekking tot voedingsbehoeften om het maximale potentieel van Topigs Norsvin-genetica te ontsluiten.

De voedingsbehoeften van de moderne zeug zijn veranderd en tegenwoordig dienen we extra attent te zijn bij voerovergangen, zoals rondom het werpen.

Meggie’s tips om de Topigs Norsvin zeugen rond het werpen te voeren:

  • Verplaats zeugen 5-7 dagen voor de verwachte werpdatum naar de kraamhokken en controleer of ze de juiste voersoort en hoeveelheid krijgen.
  • Indien mogelijk: gebruik een speciaal transitievoer voor de dagen rondom het werpen. Voordeel is dat de voergift kan worden vergroot zonder negatieve effecten op de uierontwikkeling en de start van de melkproductie. Dit voorkomt obstipatie en geeft meer ontspannen zeugen. Voer het vanaf het moment van aankomst in de kraamafdeling tot 2-3 dagen na het werpen. Als dit niet mogelijk is, zorg dan voor een soepele overgang van grondstoffen tussen dracht- en lactatievoer en hou de energieopname per dag gelijk.
  • Een goede overgang van dracht naar lactatie moet gericht zijn op een vlotte overgang van grondstoffen, maar ook op het juiste type vezels en de elektrolytenhuishouding. Sommige vezels hebben een laxerend effect, andere (bijvoorbeeld gerst) zorgen voor vastere mest
  • Een juiste voeropname is cruciaal. Een hoge voeropname kan leiden tot problemen zoals mastitis, metritis, agalactia (MMA). Een lage voeropname kan leiden tot constipatie, een lage energieopname leidt tot een langere kraamtijd met als gevolg meer doodgeboren biggen en prolapsen.
  • Voeg de juiste componenten toe om de lever te beschermen en stimuleren (choline, L-carnitine, citroenzuur en B-vitamines.
  • Vrije toegang tot water is essentieel omdat een beperkte wateropname kan leiden tot constipatie, uitdroging en mogelijk ook verband houdt met het optreden van prolapsen.

Deel dit bericht: