Tips van Roos om de arbeidsefficiëntie op een zeugenbedrijf te verbeteren

Roos Vogelzang is adviseur Genetica en lid van het adviesteam van Topigs Norsvin. Roos geeft advies aan klanten, maar ook aan voerproducenten, dierenartsen en adviseurs met betrekking tot de inzet en het gebruik van genetica om het maximale potentieel te ontsluiten. Ze geeft ook aanbevelingen en suggesties om het fokprogramma te optimaliseren.

Verschillende factoren kunnen de arbeidsefficiëntie in de zeugenstal beïnvloeden. Deze factoren omvatten verschillende aspecten, variërend van het kiezen van de juiste genetica en een goede bioveiligheid tot het hebben van een goed opfok- en voermanagement en het werken met nieuwe technologieën.

Tips om de arbeidsefficiëntie in de zeugenstal te verbeteren:

  1. Een van de belangrijkste factoren voor een hoge arbeidsefficiëntie is de gezondheidstoestand van de dieren. Met een goed bioveiligheidsprotocol en een hoge gezondheidsstatus minimaliseer je infecties, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het geven van vaccinaties en het behandelen van dieren.
  2. Opfokmanagement en goed en frequent beercontact beïnvloeden de berigheid van een gelt. Door de aanbevelingen uit de Topigs Norsvin manuals op te volgen, wordt er in totaliteit minder tijd besteed aan het berigheidsproces bij inseminatie, omdat de berigheid gemakkelijker kan worden gereguleerd en gedetecteerd.
  3. Voermanagement tijdens de dracht en lactatie hebben een grote invloed op de eicelkwaliteit, embryo-ontwikkeling en bigkwaliteit. Een goed voermanagement in de zeugenstal resulteert dan ook tot grote tomen met uniforme biggen met een hoog geboortegewicht, die op latere leeftijd goed presteren en minder extra arbeid vragen tot aan de opfok.
  4. Door de juiste genetica te kiezen, kan de arbeidsefficiëntie worden verhoogd. Het gebruik van zeugen die in staat zijn om hun eigen biggen groot te brengen zonder veel hulp van verzorgers kan veel werk besparen. TN70-zeugen hebben voldoende spenen voor alle biggen en de zeugen hebben een hoge melkproductie. Dit alles resulteert in minder behoefte aan overleggen van biggen, gebruik van pleegzeugen en moederloze opfok.
  5. De arbeidsefficiëntie kan worden verbeterd door toepassing van nieuwe technologieën, zoals elektronische oormerken, QR-codes op een zeugenkaart en het gebruik van een handheld in de stal. Deze versnellen allemaal het proces van het invoeren van gegevens in en toegang krijgen tot gegevens uit uw zeugenmanagement systeem. Het leidt ook tot minder tijdrovende fouten in gegevens, wat de fokwaarden van de zeugen betrouwbaarder maakt.

Deel dit bericht: