Azië voorzien van top genetica

De productie van varkensvlees in Azië ontwikkelt zich snel. In verschillende landen in de regio worden nieuwe grote varkensbedrijven gebouwd. Deze bedrijven hebben genetica nodig. Om nieuwe en bestaande bedrijven van top genetica te voorzien, vliegt Topigs Norsvin dieren in vanuit Europa en Noord-Amerika.

De binnendienst op het hoofdkantoor van Topigs Norsvin in Vught, Nederland, is het wereldwijde centrale punt waar de meeste export van dieren en sperma wordt gecoördineerd en/of in kaart wordt gebracht. Door de snelle ontwikkeling van moderne varkensproductie in China en andere Aziatische landen is hier veel vraag naar. Het binnendienstteam coördineert, samen met de lokale collega’s en collega’s van ondersteunende afdelingen, de export per vliegtuig vanuit Europa en Noord-Amerika naar Azië. Export vindt ook plaats van en naar andere regio’s.

Acht vliegtuigen uit Europa en Noord-Amerika

In 2017 vertrokken acht vliegtuigen met Topigs Norsvin-varkens van luchthavens in Europa en Noord-Amerika naar Aziatische landen als China, Japan, Vietnam en de Filippijnen. Drie gecharterde vliegtuigen volledig gevuld met Topigs Norsvin-varkens vonden in 2017 hun weg naar klanten in Azië. Voor 2018 zijn nog meer exporten gepland.

Het is begrijpelijk dat het exporteren van varkens per vliegtuig ingewikkeld is. Maar in gesprek met Arnoud Verschuren, teamleider van het binnendienstpersoneel, wordt duidelijk dat het echt een delicaat proces is met veel factoren die perfect op elkaar moeten worden afgestemd.

Tussen de eerste acties van een export per vliegtuig en de daadwerkelijke landing van de fokkerijdieren in het land van bestemming, gaan ten minste zes maanden voorbij en een kleine verstoring van het proces kan grote gevolgen hebben. Daarom zijn constante monitoring en controle enkele van de taken die hij en zijn team gedurende het hele proces uitvoeren. Alle acties tijdens de voorbereidingen van de export worden in een tijdlijn geplaatst. Dit maakt duidelijk wat de deadline is en wat er moet gebeuren.

Een export start met een veterinair certificaat. Dit is de overeenkomst tussen landen die het mogelijk maakt dieren van het ene naar het andere land te vervoeren. In dit document worden verschillende voorwaarden voor de gezondheidsstatus, vaccinatie en bloedtesten weergegeven. Aan het begin van het proces wordt de beschikbaarheid van de juiste genetica gecontroleerd. De collega’s van de lokale dochterondernemingen zijn hier ook bij betrokken. Zij maken afspraken met producenten en voeren veel werk uit tijdens het proces met betrekking tot selectie, bemonstering, logistiek, enz. De export  eindigt met het arriveren van de fokkerijdieren op hun bestemming en het transport naar de quarantainefaciliteit.

Altijd met begeleiding

Arnoud Verschuren ziet gezondheidsproblemen als een van de grootste risico’s bij het exporteren van dieren. Tijdens de voorbereidingen kan dit leiden tot haperingen bij goedkeuring van de export en tijdens het transport kan de gezondheid van de dieren door veel factoren worden beïnvloed. Dit is een van de redenen dat, bij grotere transporten, een begeleider van Topigs Norsvin, bijvoorbeeld Lance Peterson, de dieren altijd vergezelt. Hij of zij kan tijdens de vlucht de dieren controleren en de piloot en de bemanning informeren over zaken als ventilatie en temperatuurregeling en zo verstoringen voorkomen die de gezondheid en kwaliteit van de dieren tijdens het transport beïnvloeden.

Onze genetica kan er prima mee omgaan

Lance Peterson vergezelde in 2017 een van de exporten van de VS naar China. Hij was bij het hele proces betrokken, van selectie en tests tot transport en levering in de quarantainefaciliteit van de klant. “Het was een echte ervaring. Je leert werken met hollen en stilstaan. Soms gaan dingen heel snel en soms moet je heel geduldig zijn.”

Wat Lance zich het meest herinnert, is de vlucht zelf. Met een tussenstop in Anchorage vloog het speciale vliegtuig van Chicago naar Tianjin, China. “Tijdens mijn inspectie moest ik mezelf tussen de wanden van het vliegtuig en de kratten met varkens door wringen. De varkens kwamen goed en veilig aan in China. Onze genetica kan prima omgaan met dit soort lange reizen.”

Deel dit bericht: