Tips voor het optimaal opfokken van gelten

Arno Joosten is manager van het adviesteam en adviseur reproductie. Hij en zijn team geven advies aan voerproducenten, adviseurs en onze klanten onder andere over de beste hoeveelheid en kwaliteit van voer om het maximale potentieel van Topigs Norsvin-genetica te ontsluiten. De samenstelling van een commerciële zeugenstapel bestaat voor 20% uit gelten. Een goede ontwikkeling van een gelt is een langetermijnstrategie om het behoud van de zeugenstapel (levensduur) en productiviteit (prestatie van de zeug) te garanderen. Daarom is een geltenmanagementprogramma essentieel voor een efficiënte vervanging van zeugen. Het maakt het mogelijk om vervangingsdoelen te halen met gelten die voldoende lichaamsgewicht en conditie hebben voor de fokkerij, om een ​​lange levensduur van de zeug en een duurzame productie te garanderen.

Tips van Arno voor een optimale opfok van gelten:

  • Ondersteun de maximale nutriëntenopname van de zeug tijdens de lactatie zo goed mogelijk. Studies tonen aan dat het management van de moeder van de gelt een duidelijk effect heeft op de prestaties van de gelt. Mobilisatie van meer dan 6% van het lichaamsgewicht van haar moeder zal de kwaliteit van eicellen en embryo’s en hun overleving tijdens de dracht negatief beïnvloeden. Een mindere worp met lagere geboortegewichten is hiervan het risico. Gelten met een te laag geboortegewicht halen niet de gewenste productie en levensduur.
  • Ondersteun een adequate biestopname van toekomstige gelten, omdat dit belangrijk is voor de neonatale ontwikkeling van het immuunsysteem, de darmen en het voortplantingssysteem van de toekomstige gelten. Literatuur suggereert dat een opname van minimaal 250 gram biest voldoende is voor gezonde biggen.
  • Zorg voor minimaal 650 gram levensgroei per dag om ​​voldoende gewicht te garanderen bij de eerste inseminatie. Dit is tussen de 170 en 190 kilo.
  • Zorg voor een toename van minimaal 60 kilo tijdens de eerste dracht om te zorgen voor voldoende lichaamsreserves bij het werpen. Combineer dit met voldoende voeropname in de lactatie. Het voorkomt aanzienlijk verlies van lichaamsgewicht en verbetert de kwaliteit van de eicellen.

Deel dit bericht: